Terugblik

In de afgelopen twee jaar organiseerden we met veel plezier een een reeks online Verbindingsfestivals. Bij deze een collage van die edities met zeker nog een aantal verhalen en video's die het (terug)lezen of -kijken waard zijn. Als voorpret richting 7 juli!

Editie: De Slimme stad

Op 30 september 2021 organiseerden we de vierde editie van het Verbindingsfestival. Deze keer stond het evenement in het teken van de Slimme Stad. De ontwikkeling van technologie zorgt ervoor dat we onze steden steeds slimmer en efficiënter kunnen inrichten. Dit biedt kansen aan alle domeinen in de fysieke leefomgeving. Scenario’s zijn op voorhand door te rekenen, beleidskeuzes worden daardoor minder gemaakt op basis van een onderbuikgevoel, maar gebaseerd op harde data. Dat scheelt tijd en geld. Risico’s zijn er ook, met name op het gebied van privacy en veiligheid. Ook vraagt de digitalisering van onze samenleving om een schaalsprong op het gebied van kennis en vaardigheden. 

Tijdens het Verbindingsfestival de Slimme Stad brachten we samen die kennis een stap verder. Een keur aan sprekers, verdiepingssessies en discussies kwam voorbij, gemixt met een fijne portie fun. Zoals je van ons gewend bent natuurlijk. 

Bij alle sessies stond de gebruiker centraal. Een slimme stad maak je immers voor de mensen die er wonen. Slim is geen doel op zich, het is een middel om tot een prettige, leefbare en gezonde leefomgeving te komen. Verder zochten we naar een mooie balans in onderwerpen voor beleidsmakers, beheerders en ontwerpers.  

 

editie: De gezonde stad

Dat de Gezonde Stad een hot item is, bleek wel tijdens het online Verbindingsfestival dat in het teken stond van dit thema. Honderden professionals verzamelden zich voor keynotes, kennissessies én een hoop fun. Het uitgangspunt van de dag: samen bouwen aan de gezonde stad. 

De deelnemers gingen met elkaar in gesprek op de onderwerpen Natuur, Lucht, Samenleven, Werken, Bewegen en Integraal. Het programma was tot stad gekomen in samenwerking met vele kennispartners. Dagvoorzitter Ysbrand Visser zorgde er op het hoofdpodium voor dat alles in goede banen werd geleid. 

De VIPS van het Verbindingsfestival kregen met de masterclass van Erik Scherder een echte kickstart. Op de voor Scherder kenmerkende energieke manier vertelde hij zijn toehoorders over het belang van bewegen en een groene inrichting voor onze hersenen.  

“Heel leuk initiatief! Fijn dat ik het heb mogen volgen.” 

→ Heb je de lunch niet kunnen maken? Klik hier voor het boodschappenlijstje om hem alsnog te maken. ←

Alle sessies volgen was onmogelijk, er was ontzettend veel te doen. Toch is er een aantal hoogtepunten te noemen. Hoofdsponsor Heijmans presenteerde het ambitieuze plan voor Park Vijfsluizen. De wijk die in 2025 klaar moet zijn verenigt een aantal kenmerken van de gezonde stad. De wijk wordt natuurinclusief, autoluw, smart en vooral groen. Kijk de keynote terug of lees verderop in dit magazine het uitgebreide artikel over Park Vijfsluizen. 

Een ander hoogtepunt was zonder twijfel de ondertekening van de OSKA Intentieverklaring ‘Klimaatverandering en Koeling gebouwen’Het klimaat verandert, dus is het zaak dat onze gebouwen leefbaar en comfortabel blijven, ook als we in de toekomst steeds vaker te maken hebben met een hittegolf. Een brede waaier van bedrijven, overheden en kennisinstellingen zette haar handtekening onder de Intentieverklaring. Daarin spreken ze af om de bouwstandaarden aan te passen op de toenemende behoefte aan koeling.  

“De brede keuze aan verschillende sessies & de hele opbouw - super gedaan met zo veel verschillende mogelijkheden. Het voelde al een beetje als een echt festival ;).”
 

 
→ Heb je de podcast gemist? Klik hier om hem alsnog te luisteren
 

Van een heel andere orde, maar minstens net zo leuk was het afsluitende optreden van Tim Knol. De singer-songwriter uit Noord-Holland speelde oud en nieuw materiaal. Voorafgaand aan zijn optreden vertelde hij over zijn Wandelclub. Wandelen is voor Knol een echte lifestyle geworden, nadat hij bijna twee jaar geleden besloot zijn leven gezonder te gaan leiden.  

Het thema Gezonde Stad gaat verder. Tijdens de afterparty een week na het festival wordt met partners, sprekers en deelnemers besproken hoe hier invulling aan wordt gegeven. Houd de website van Biind in de gaten om op de hoogte te blijven.  

Terugblik

Behind the scenes tijdens het concert van Tim Knol

→ Bekijk hieronder de keynotes die gegeven zijn tijdens het Verbindingsfestival terug.←

Keynotes

 
Groningen Gezondste Stad van Nederland


Ondertekening Intentieverklaring Klimaatverandering en koeling gebouwen 

Park Vijfsluizen


Editie: Slimme & Gezonde Stad

Acquire wil iedereen hartelijk bedanken voor de deelname aan eerdere edities van het Verbindingsfestival. Of je nou bezoeker, partner of spreker was, samen hebben we er een prachtige middag van gemaakt. Het doel van het festival is (young)professionals uit de bouw en vastgoed, mobiliteit, wonen & zorg en openbare ruimte met elkaar verbinden en dat is zeker gelukt! Wij hopen dat je net zo'n leerzame, inspirerende en leuke middag hebt gehad als wij. Hier vind je de terugblik en replays van de editie over de Slimme & Gezonde Stad.

Sessies:

De video's van de sessies staan op onze youtube pagina's deze zijn hieronder te vinden:

Vergeet niet te abonneren, zodat je op de hoogte wordt gebracht van nieuwe sessies! 

Mainstage:

https://www.youtube.com/user/acquirepublishing

Mobiliteit:

https://www.youtube.com/channel/UCPbqPvN4qIXYvs-fD9l3HWQ

Openbare ruimte:

https://www.youtube.com/channel/UCbunz2Y2zma1m4NSTVskd5g

Duurzaam gebouwd:

https://www.youtube.com/user/DuurzaamGebouwdNLTerugblik

Bekijk hier de Twitterfeed van #verbindingsfestival

Tweet mee met #Verbindingsfestival en deel deze pagina

Terug naar boven