Kunstenaar Ronald A. Westerhuis: 'Dit is mijn plek'

Kunstenaar Ronald A. Westerhuis: 'Dit is mijn plek'

Met zijn Coolwater-concept legt kunstenaar Ronald A. Westerhuis de basis voor de transformatie van het voormalige IJsselcentrale terrein Harculo naar een woonwijk vol positieve energie. Hij vertelt je er op het festival graag meer over. Nu alvast een korte kennismaking met de kunstenaar en zijn inspirerende.

Ronald Anthonie Westerhuis heeft als beeldend kunstenaar uiteindelijk in Zwolle zijn thuisbasis gevonden. Samen met De Fundatie en De Librije vormt hij nu één van de grote culturele namen uit de Overijsselse hoofdstad.

Kunstenaar worden was geen kinderdroom. Sterker nog, op de leeftijd dat generatiegenoten in de schoolbanken zaten, reisde hij jarenlang de wereld rond. Zo ontwikkelde hij zichzelf als mens en leerde tal van facetten van zichzelf kennen. Eenmaal als lasser aan de slag in de offshore, raakte hij gefascineerd door het materiaal roestvrij staal en koos voor het kunstenaarschap. Sindsdien maakt hij imposante sculpturen die worden getoond en verkocht van Shanghai tot Miami. Zijn werk is te vinden in de openbare ruimte, musea en particuliere kunstcollecties. In 2011 maakte de beeldhouwer, in opdracht van Lowlands en de Fundatie RAWSOME!, een 4 meter brede bol met holle spiegels. Verder is hij de ontwerper van het Nationaal Monument MH17 dat in 2017 is onthuld in het herdenkingsbos bij Vijfhuizen.

                Lowlands - RAWSOME!                                         MH17 - memorial                                                          

'Dit is mijn plek''Dit is mijn plek' 

Geen grenzen

De onverwoestbaarheid, de zware structuur en koude uitstraling van rvs lenen zich perfect voor zijn sculpturen. Ronald gelooft niet in grenzen of vooropgestelde regels en werkt daarom bij voorkeur op gigantisch formaat. Daarmee zijn de beelden ware landmarks. Ontwerpen voor beelden van 60 meter hoog zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. “Het beeld zelf wordt niet beter als het groter wordt, de impact van het beeld wel”, aldus Westerhuis. Door delen van het staal te polijsten creëert hij spiegelende oppervlaktes die landschap, wolkenlucht en toeschouwer onderdeel laten zijn van het werk.

‘Dit is mijn plek’
Nu is hij dus de inspirator van de transitie die in Harculo plaatsvindt. Hij inspireert niet alleen, hij onderneemt en ontwikkelt ook. In tegenstelling tot veel kunstenaars is deze combinatie voor Ronald, opgegroeid in een ondernemersgezin, geen vreemde combinatie. Hij voelt zich volledig in zijn element in deze rol en op deze plek. “Mijn werk gaat over positieve energie in letterlijke en overdrachtelijke zin. Vanaf het eerste moment dat ik de koelwaterhal betrad wist ik: dit is mijn plek, mijn magnum opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en de 20 jaar als beeldhouwer vonden elkaar op deze plek vol energie. De koelwater hal gaat OFF THE GRID, wij gaan van oude naar nieuwe energie. Zelfvoorzienend in energie, water, warmte en voedsel. En met een no waste horecaconcept in de koelwaterhal.”

'Dit is mijn plek''Dit is mijn plek'

Transitie
Onderwijs, technologie, kunst en ambacht gaan zich op Harculo vestigen. Zo wordt het een plek van verbeelding, verbinding en een reflectie naar de toekomst geworteld in het verleden. Van transitie op tal van terreinen: energie, omgangsvormen, wonen, communitybuilding. Niet als hype maar vanuit de diepe gedachte dat het anders en beter kan én moet. Om te beginnen in Harculo en met de wereld als doel. Een internationaal platform geïnspireerd op mooie voorbeelden uit Berlijn, Oslo en andere steden. Hoe het zich concreet ontwikkelt, zal blijken. Er is geen uitgekristalliseerd plan. Waar energie zit, gaat het vanzelf stromen!

Wil je meer weten over het concept?  Kijk op de website van Ronald of laat je door Ronald zelf bijpraten.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven