Saskia Kluit leidt debat over Vervoersongelijkheid

Saskia Kluit leidt debat over Vervoersongelijkheid

Stel, je hebt maar 17 euro per maand te besteden aan mobiliteit. Daar kom je letterlijk en figuurlijk niet ver mee.
Je wereld is hierdoor klein en essentiële levensbehoeften als werk, sport en sociale contacten zijn onbereikbaar. Dit is voor honderdduizenden mensen in de bijstand de realiteit. Vele miljoenen anderen met een laag inkomen staan er niet veel beter voor. Banen zijn onbereikbaar en thuiswerken is voor deze groepen meestal niet aan de orde, net als het huren van een deelfiets of het aanschaffen van een ov-abonnement.

Ons voor ons
De investeringen die gemaakt worden in de mobiliteit zorgen er met name voor dat het reizen, zowel privé als met het openbaar vervoer, beter bedeelden in de kaart speelt. De beleidsmakers hebben de onderkant van de samenleving niet op het netvlies. Zo spelen de huidige maatregelen de ongelijkheid in de hand. Hoge inkomens worden gesubsidieerd hypermobiel, omdat elektrisch rijden vrijwel gratis is terwijl het rijden van een auto op fossiele brandstof, het OV en de fiets alleen maar stijgen.  Het financiële plaatje en de woningcrisis zorgen er gezamenlijk voor dat het voor mensen met een lager inkomen steeds lastiger wordt om vervoer van enig vorm te kunnen betalen om het werk te kunnen bereiken. Dit resulteert in een verschil van ontplooiingsmogelijkheden tussen een gezin mét auto en een gezin zónder auto met een factor vijf. Daardoor hebben kinderen uit een gezin zonder auto niet alleen meer moeite om school te bereiken, maar hebben ze ook minder mogelijkheden om deel te kunnen nemen aan sporten en minder bijbaantjes tot hun beschikking.

Dat moet anders!
Er is 7,5 miljard euro vrijgemaakt voor de infrastructuur die de bereikbaarheid naar nieuwe woningen moet realiseren. Dit is een enorme kans om de slechte positie van lage- en middeninkomens in het mobiliteitsbeleid te repareren.  Een goede uitwerking van Brede Welvaart voor de mobiliteitssector kan veel van deze problemen oplossen. Deze oplossingen vragen radicale verandering in het beleid van politici, beleidsbepalers en het maatschappelijk middenveld.

Meld je nu HIER aan voor het Festival en naam plaats in de Arena waar Saskia graag met je in gesprek gaat.

En lees HIER meer over het probleem en de mogelijke oplossingen.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven